ISTORIC


    La 7 septembrie 1949 s-a semnat actul de naştere al Şcolii Pedagogice din Suceava prin reprofilarea Şcolii Medii Tehnice de Fete cu durată de 4 ani. Şcoala Pedagogică din Suceava a continuat tradiţia şcolii din Cernăuţi formându-şi un drum propriu în evoluţia învăţământului românesc. Instruirea şi educarea celor care vor răspunde apoi mulţi ani de soarta învăţământului primar şi preprimar a reprezentat preocuparea fundamentală a întregului colectiv didactic al şcolii.
Procesul instructiv - educativ a avut intotdeauna, la noi, un specific al său faţă de alte şcoli, planul de învăţământ fiind substanţial mai bogat şi cuprinzând obiecte specifice (muzică vocală, muzică instrumentală, didactică, pedagogii, metodica predării obiectelor de învăţământ). Sub atenta îndrumare a dascălilor formatori, elevii practicanţi învaţă tainele profesiei şi duc mai departe ideile pedagogice dobândite la orele de curs. Din anul şcolar 1979 - 1980 au fost înfiinţate primele clase gimnaziale iar din 1980 a apărut în oferta şcolară şi profilul istorie - filologie, unic în judeţ până în 1990. De-a lungul existenţei sale a funcţionat sub mai multe denumiri iar din 1999 a primit titulatura de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
            Existenţa şi dezvoltarea şcolii s-au împletit permanent cu evoluţia bibliotecii...
            „Intrând în biblioteca şcolii pătrunzi într-o adevărată oază de linişte şi lumină. O deplină armonie domină în cele două încăperi ce i-au fost atribuite cu ani. Vizibil incomodate de prezenţa rafturilor acolo unde se aflau (şi ar mai trebui să se mai afle) mese şi scaune sala de lectură oferă o imagine cuprinzătoare a zestrei bibliotecii: diverse lucrări româneşti şi străine, dicţionare, colecţii de periodice mai noi şi mai vechi, albume de artă, discuri, unele cu conţinut literar, aparatură audio. În cea de-a doua începere rafturi şi cărţi stau perfect aliniate ca soldaţii dintr-o formaţiune de elită”[30].
            Biblioteca avea două încăperi, iar în cea de-a două încăpere erau rafturi şi cărţi stăteau perfect aliniate ca soldaţi în unitate.
            În anul 1994 fondul de carte avea 33274 de volume, din domeniul literaturii beletristice, al istoriei, geografiei, religiei, matematicii, fizicii şi chimiei.
            „Anual elevii din clasele nou intrate în şcoală fac cunoştinţă în mod organizat cu întreaga ei bază materială şi sunt informaţi despre organizarea fondului de carte şi despre relaţiile dintre bibliotecă şi cititori. Aici s-au desfăşurat în fiecare an lecţii de dezvoltarea vorbirii şi de lectură de către învăţători sau de elevi practicanţi. În acest spaţiu au avut loc numeroase acţiuni pentru informarea cititorilor, noutăţile editoriale, medalioane şi şezători literare, expoziţii, prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, cu alte personalităţi ale vieţii noastre culturale” şi alte activităţi extraşcolare care au contribuit la promovarea imaginii bibliotecii în şcoală şi în comunitate.[31].
            Activitatea bibliotecii s-a desfăşurat după criterii moderne, creşterea şi diversificarea permanentă a fondului în funcţie de profilul şcolii, creşterea continuă a numărului de cititori sunt elemente care au contribuit la transformarea bibliotecii în unitate etalon pentru bibliotecile şcolare din judeţ.
            Începând cu anul 2000 am preluat biblioteca şcolii şi voi prezenta în continuare activitatea desfăşurată în colaborare cu elevii şi cadrele didactice.
         Modalităţi de afirmare a bibliotecii colegiului în sec. XXI
             În anul şcolar 2002 - 2003 biblioteca şcolii dispunea de un fond de 37.000 de volume, iar apariţia uno noi specializări în oferta şcolară a dus la achiziţionarea unor cărţi din domenii mai puţin reprezentate sau inexistente la începutul anului 2000 (jurnalism, studii europene, informatică şi mitologie).
            Cele 5 abonamente la publicaţii periodice (Dosarele istoriei, Lumea, Revista Biblioteca, GEO, Enciclopedia pesonalităţilor, Tribuna învăţământului) ofereau cititorilor informaţii diverse.

            În Era Informaţiei biblioteca nu poate să rămână doar un simplu depozit de carte, ea trebuie să-şi redefinească rolul, locul în contextul informativ actual, acceptând pe lângă cartea pe suport de hârtie şi cartea virtuală care, mai devreme sau mai târziu, va ajunge şi în bibliotecile şcolare. Pornind de la această idee biblioteca a fost dotată cu calculator conectat la Internet, iar aria informaţională a fost completată cu CD-uri despre viaţa şi activitatea unor mari personalităţi cum ar fi: Eminescu, I.L. Caragiale, Brâncuşi, Nichita Stănescu, Ion Irimescu ş.a. Acestea sunt folosite la rele de curs de către profesori sau la diverse activităţi extraşcolare desfăşurate la bibliotecă sau în laboratorul de informatică.

            În anul 2003, maestrul Ion Irimescu a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, iar noi am marcat acest moment prin organizarea unui expoziţii cu caracter temporar şi achiziţionarea unui album, două cărţi şi un CD cu titlul „Irimescu - o viaţă dedicată artei”. Elevii din clasele a XI-a, împreună cu diriginţii, au avut astfel posibilitatea, prin intermediul CD-ului, să realizeze o  călătorie virtuală în Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni. Gazda acestei manifestări a fost profesoara de informatică, doamna Carmen Popa.
            Cu scopul de a stimula interesul pentru lectură la clasele I-VIII, am organizat în timpul anului şcolar 2002 - 2003 un concurs cu premii „Cel mai bun cititor” în colaborare cu diriginţii, învăţătoarele şi catedra de limbă şi literatură română. Cei mai buni cititori au fost premiaţi la sfârşitul anului şcolar cu diplome şi cărţi cumpărate din fond 
            În anul 2005, biblioteca şcolii a venit în întâmpinarea cititorilor cu o serie de activităţi, urmărindu-se îmbogăţirea fondului de carte, formarea şi dezvoltarea gustului estetic la elevi, stimularea interesului pentru lectură, restaurarea unui număr de 250 de volume.
            Explozia informaţională caracteristică societăţii în care trăim obligă biblioteca şcolară să satisfacă dorinţele de informare ale utilizatorilor. În acest sens, în anul 2004 – 2005 fondul de carte s-a îmbogăţit cu 850 de volume, provenind din achiziţii şi donaţii. Un număr de 825 de cititori au fost înscrişi la bibliotecă, 560 de elevi au studiat diverse lucrări la sala de lectură. În această perioadă au fost achiziţionate sau donate o serie de lucrări de referinţă (Manuscrisele lui Eminescu, DOOM, Enciclopedia Bucovinei (I,II), o parte din lucrările lui Paulo Coelho, Codul bunelor maniere pentru copii) şi au fost completate titlurile existente cu exemplare noi.
            În aprilie 2005, biblioteca colegiului s-a implicat în proiectul educativ O carte pentru şcoala mea.
            Iniţiat de clasa a XII-a G sub îndrumarea doamnei inspector prof. Vântur Tatiana, proiectul a cuprins mai multe etape, având ca obiective îmbogăţirea fondului de carte, îndrumarea spre o lectură eficientă şi adecvată vârstei şi realizarea unei selecţii riguroase, stimularea interesului şi formarea gustului pentru lectură şi realizarea de parteneriate cu instituţii de cultură.
            Realizat în colaborare cu catedra de limbă şi literatură română reprezentată în primă fază de doamna prof. Căruntu Maria şi apoi de doamna prof. Cornelia Bratu, proiectul a cuprins numeroase activităţi ce au avut în centrul atenţiei cartea, lectura, cititul şi biblioteca.
            Activităţi realizate în cadrul proiectului:
-          Călătorie în lumea cărţii – videoclip realizat de clasa a XI-a G despre evoluţia cărţii din antichitate până în zilele noastre.
-          Concurs cu premii „Prietenii cărţii”, organizaz la clasele V-VIII, urmărindu-se stimularea interesului pentru lectură.
-          Conservarea, restaurarea fondului de carte, acţiune realizată cu ajutorul cititorilor din clasele V-VIII. Activitatea are caracter permanent.

-          O carte pentru biblioteca şcolii - campanie de stimulare a donaţiilor, urmărindu-se implicarea tuturor elevilor. Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui concurs, iar clasa cu cele mai multe cărţi donate a fost premiată.
-          Înfiinţarea unui club de lectură în colaborare cu cenaclul literar „Emin”, urmărindu-se descoperirea de talente printre elevi.
           Aceste actvităţi şi multe altele au contribuit la îmbogăţirea fondului de carte, formarea unei atitudini pozitive faţă de carte şi lectură, scoţându-se în evidenţă  valoarea formativă a lecturii, formarea unei gândiri critice şi creative şi dezvoltarea unei capacităţi de selectare a informaţiei şi valorificarea acesteia în formarea propriei personalităţi.
           Cu acest proiect am obţinut locul II la faza judeţeană, iar eleva colegiului nostru, Adina Blana din clasa a XII-a G s-a întors de la Tulcea de la faza naţională cu locul I.
           La realizarea acestui proiect au contribuit profesorii de informatică Zotic Cristina. Popa Carmen şi Brădăţan Claudiţa.
           Prin acest proiect s-a încercat provocarea la lectură, fapt care s-a şi împlinit cu ajutorul bibliotecii, manifestărilor şi elevilor.
           Informatizarea şi automatizarea serviciilor de bibliotecă transformă activitatea de organizarea colecţiilor, modul de acces la informaţii şi duce la dezvoltarea de instrumente performante de stocare, regăsire şi difuzare a informaţiei.
           Astăzi bibliotecile îşi îmbogăţesc sursele tradiţionale cu surse noi bazate pe tehnologie modernă. Catalogul tradiţional va fi înlocuit cu catalogul online, iar lucrările bibliografice tradiţionale sunt completate cu bazele de date bibliografice.
           În acest context, conducerea Colegiului Naţional Mihai Eminescu a achiziţionat un soft pentru informatizarea bibliotecii.
           Biblioteca informatizată oferă utilizatorului mai multe surse de informare preluate din catalogul tradiţional.
           Trecerea de la catalogul tradiţional la catalogul online este o activitate complexă şi presupune prelucrarea informaţiilor oferite de fondul de carte.
           Catalogul online (OPACUL) este o bază de date bibliografice gestionate de un soft care îndeplineşte toate funcţiile catalogului tradiţional.
           Cataloagele electronice furnizează informaţii referitoare la împrumut cărţi, existenţa pe raft, nr de exemplare ş.a.
           Prin intermediul Internetului, cititorul poate accesa catalogul online printr-un serviciu de căutare online, fie local, fie la distanţă, îşi creează un cont şi îşi poate vizualiza fişa de împrumut.
           Utilizarea softului BIBLIOPHIL îi ajută pe elevi să-şi formeze deprinderi de căutare şi stocare a informaţiei şi îi iniţiază în gestionarea resurselor moderne de informare.
            BiblioPhil este un sistem integrat de bibliotecă şi distribuţie bibliografică, realizat în întregime de specialişti ai domeniului IT din România, fiind un produs prin excelenţă adaptat nevoilor din bibliotecile noastre. Dezvoltarea lui a început în urmă cu 6 ani, ajungând să fie apreciat în ţară şi străinătate.
            Sistemul integrat de bibliotecă, BiblioPhil, poate îndeplini în acest moment atât funcţionalităţile unui Catalog Local de obiecte bibliografice cât şi cele ale unui Catalog Partajat.
            Datorită uşurinţei în utilizare şi administrare, a interfeţei prietenoase şi a posibilităţii de utilizare atât în circuit închis cât şi prin internet, programul integrat de biblioteca, BiblioPhil, a fost achiziţionat începând cu anul 2003 în reţelele de biblioteci publice, şcolare şi private din ţară şi străinătate ( Republica Moldova şi Ungaria ).
            Datorită caracterului online al programului şi orientării spre internet, utilizatorii au acces la resursele bibliografice din reţeaua BiblioPhil, facând mai uşoară catalogarea obiectelor bibliografice proprii.
            Biblioteca şcolii avea în anul 2009un număr de 41000 de volume, un fond de carte virtuală de 400 de      CD-uri,DV-uri, casete audio şi video şi o sală de lectură dotată cu aparatură modernă.
            În anul 2009 în judetul Suceava erau 268 de biblioteci şcolare, din care 60 în mediul urban şi 208 în mediul rural. Cât priveşte „bogăţia” bibliotecilor, avem un total de cărţi şi periodice tipărite în numar de 2.108.396 de titluri, din care 9601 volume - fond documentar şi 10 volume - carte de patrimoniu; 1.482.541 colecţii; 999.491 documente în acces liber; frecvenţa cititorilor fiind de 389.974 (elevi şi cadre didactice). 
           Astăzi, biblioteca şcolii cu un fond de 43.000 de volume, dispune de un important câmp informaţional pentru elevi şi profesori, căutând să răspundă cu promptitudine şi profesionalism la cerinţele tuturor utilizatorilor.
            În anul şcolar 2010– 2011 activitatea bibliotecii se prezintă astfel:

1.      Au fost înscrişi un număr de 885 cititori, iar frecvenţa cititorilor a fost  între 55 – 165 cititori / zi.la împrumut şi sala de lectură.
2.      Fondul de carte a fost completat cu un număr de 500  volume carte şi carte electronică în valoare totală de 5000 RON.Achiziţiile s-au realizat cu bani din bugetul şcolii.
3.      Biblioteca are un număr de 9 abonamente la următoarele publicaţii.

-          Tribuna Învăţământului

-          Biblioteca-          Historia
-          Terra-         Adevărul cu carte  -    Mănăstiri ortodoxe
-         Monitorul de Suceava-         Crai nou

-            Jurnalul Naţional cu carte

4.      Biblioteca a fost dotată cu 5 calculatoare conectate la Internet iar aria informaţională  este completată cu CD – uri, DVD-uri şi casete video din diferite domenii.
5.      În martie 2009 a fost achiziţionat un program de informatizare pentru bibliotecă. Prin intermediul Internetului, cititorul poate accesa catalogul online, fie local, fie la distanţă, îşi creează un cont şi îşi poate vizualiza fişa de împrumut .Utilizarea softului BIBLIOPHIL îi ajută pe elevi să-şi formeze deprinderi de căutare şi  stocare a informaţiei şi îi iniţiază în gestionarea resurselor         moderne de informare                           
6.      Biblioteca beneficiază de o sală de lectură modernă care oferă cititorilor săi un
                  spaţiu de informare şi documentare dotat cu mijloace audio - video pentru
                  realizarea activităţilor şcolare şi  extraşcolare.
(Informaţiile sunt preluate din lucrarea de dizertaţie ).



[30] Gheorghe Giurcă, File din istoria Şcolii Normale Mihai Eminescu din Suceava, Editura Licurici,   Suceava, 1994, p. 56
[31]  Ibidem, p. 57
IMAGINI DIN BIBLIOTECA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu